Enneagram nedir?
Enneagram, dokuz ayrı kişilik tipini ve bu tipler arasındaki karşılıklı ilişkileri açıklayan, kesin tarihi bilinmeyen, eski bir öğretidir. Batı’nın Enneagram’ı öğrenmesi 1930’lu yıllarda, Rus bir felsefeci olan George Ivanovich Gurdjieff ile başlamıştır. Gurdjieff, Enneagram’ı daha üstün bir bilince ulaşabilmek amacıyla kullanmıştır.
Sembolün anlamı ne?
Enneagram sembolü, bir çember üzerinde 9 temel kişilik özelliğini gösteren noktalar ve bunların birbirleriyle olan ilişkilerini gösteren ok ve çizgilerden oluşan bir geometrik şekildir.
Bugün kullandığımız anlamdaki Enneagram metodolojisine ana katkıyı ise, 1950’li yıllardan başlayarak, Bolivia’lı bir psikolog olan Oscar Ichazo ve 1970’lerden itibaren de Şili’li psikiyatr Claudio Naranjo yapmıştır.
Oscar Ichazo, Enneagram sembolü üzerine tipleri yerleştirmiş ve bu tipler arasındaki ilişkilerin, insanlarla yapılan görüşmeler aracılığıyla, doğrulanabilmesini sağlamıştır. Ichazo, eğitim ve grup çalışmalarına, merkezi New York’ta bulunan Arica Enstitüsü’nde devam etmektedir.
Enneagram ve Psikoloji
Oscar Ichazo ile bir süre birlikte çalışan Claudio Naranjo ise Enneagram’ı psikolojik fikirler bağlamına yerleştirmiş, Enneagram’a yaptığı katkıyla, sözlü aktarım şeklinde günümüze ulaşan Enneagram’ı Batı psikolojisi modeli ile birleştirmiştir.
Peki bu ‘Tipler’ neler?
Enneagram metodolojisinde, Mükemmeliyetçi, Yardımsever, Başarı Odaklı, Özgün, Araştırmacı, Sorgulayıcı, Maceracı, Meydan Okuyan ve Barışçı olarak adlandırılan 9 farklı kişilik tipi bulunur.
http://tipleralemi.com/enneagram-nedir-7/